Når hunden er filtret

image5-replacement

Når din hund er filtret

Nogen gange bliver man overrasket over at ens hunds pels er blevet filtret sammen, også selv om at man syntes at man har børstet hunden. I nogle tilfælde kan man rede pelsen ud, men dette er dog som oftest en meget ”hård” behandling for hunden, det kan gøre meget ondt, samtidig er det også meget tidskrævende.
Derfor vil der som oftest blive anbefalet, at hunden bliver klippet helt ned, og derefter kan man starte på en frisk.
En af de mest almindelige grunde til at pelsen filtrer, er ofte de helt unge pelshunde, som i alderen af 8-9 mdr. ”taber” deres hvalpepels. Den sidder i bunden af pelsen, og irriterer hunden, så den måske kløer sig, og derved forværres tilstanden. Filtre starter INDE ved huden, filtre ligger sjældent i det yderste hårlag, dette gælder ved alle langhårsracer..
Når du som ejer bliver opmærksom på at hunden kløer sig, vasker du måske hunden, i håb på at nu bliver det bedere, og samtidig luft tørre den, og dette gør tilstanden værre. Men tværtimod svarer det lidt til, at du først vasker din uldtrøje ved 60 grader og derefter putter den i tørretumbleren.. nu strammer filtrene bare meget mere.

Hvad kan der så ske?

Når hundens pels er filtret hel sammen, vil den få en helt anden kropsfornemmelse når pelsen kommer af, den bliver lettet. Men det betyder også at du som hundeejer, skal være meget opmærksom på din hund i dagene efter klip. Huden har været lukket inde, og pludselig begynder huden at kunne ånde og ilte bedre.. Det kan give kløe på hunden, og det kan betyde, at hunden begynder at klø og kradse sig, eller at den pludselig kan klø sig og slikke sig overalt, fordi huden ikke strammer. Det kan give voldsomme skader på huden, hvis man ikke er opmærksom og holder et skarpt øje med hunden.
Nedklip af ørene kan også forekomme, hvis de er en stor filt. Det der kan ske, er at hunden igen føler en lettelse og igen kan huden klø, så kløer og ryster hunden med hovedet, meget kraftig så der kan springe nogle af de små blodkar i ørene, de står så og siver og det kan blive til et stort blodøre. Alt det ovenstående, kan blive rigtig voldsomt og koste en tur til dyrlægen.
Efter en nedklip, går der ca. 1 år, så er pelsen lang igen, og hunden kan evt. udstilles hvis det er det man vil. Pelsen vokser ca. 2 cm om mdr.

image4-replacement

Dette kan du selv gøre

Når hunden er blevet klippet skal du holde godt øje med den. Husk at rose den, og sige den er blevet fin. Den fornemmer sin krop anderledes, men den bliver glad for ros, hvis i derimod griner af den, bliver den ked af det og vil gemme sig.
Begynder den at slikke, eller klø sig, så sige nej, og få den til at tænke på noget andet, og ros den evt. med en godbid når den ikke slikker/kløer sig. Gå evt. en lang tur, eller lav noget træning med den.
Lad den ikke være alene, den kan på ganske få minutter lave en stort blodigt hul på huden ”HOT SPOT”I nogle tilfælde, hvis pelsen har været extrem filtret, kan det være nødvendigt, at få noget beroligende medicin hos dyrlægen. Så vær altid ekstra opmærksom på din hunds tilstand efter et nedklip.
Og sidst men ikke mindst, det er vigtigt at holde din tid hos din hundefrisør, og få hunden klippet regelmæssigt.

Pelspleje

De eneste 2 redskaber du skal bruge er en grov kam og en karte med dutter. En alm. børste, når IKKE ind til problemet med filtre. Børsten vil bare glide hen over pelsen, men en kam derimod vil gå ind og tage fat. En kam når helt ind til huden, den tager filtrene.
Hunden bør børstes min 1 gang ugentligt, og gerne mere. Oplever du, at kammen ikke kan køres igennem pelsen, lige meget hvor meget du forsøger, så er det VIGTIGT at du tager kontakt til din hundefrisør og får hunden nedklippet, en udredning er for smertefuldt for hunden.
Sørg for at få redt din hun regelmæssigt og ikke kun på kroppen, men også på benene, undermaven (hele vejen fra under forbene og ned til kønsorganerne), hovedet, bag ørene og halen. Hvis det er for meget på engang og hunden bliver urolig så del plejen ud i små bidder over hele ugen.
Få trænet med din hund så den er klar til at blive klippet ved en hundefrisør..( det betyder lyde fra klippemaskinen, det at stå stille , berøring af ben og poter mv.
Er din hund filtret, så er der kun 1 løsning.. Det er nedklip.. Og alle hundeejere oplever dette på et eller andet tidspunkt.
Husk at du altid kan få nogle gode råd om pelspleje, på netop din hund hos din hundefrisør.
Når det er koldt, med regn eller sne, bør du stadig få klippet din hund, børste den, fjerne løse hår samt klippe poter og negle. Da en usoigneret pels er værre til at tage imod fugt, vand og sne, og dermed at hunden kommer til at fryse.

image3
image-replacement

Skal du have din hund i bad

Så sørg for at den efterfølgende bliver tørreret med en føntørre (børst samtidig med at du føntørrer, hvis du kan), eller tørredækken. Vigtigst af alt få din hund børstet før og efter bad, og samtidig vil jeg anbefale at den skal være er fri for filtre inden bad, som jeg fortalte ovenstående i artiklen omkring bad og filtre. Lufttørring giver flere filtre idet hund evt. vil klø sig, og samtidig smider og gnubber de sig på gulvet, vægge mv.

Fryser min hund ikke når pelsen bliver klippet af?

Det hurtigt svar er nej, det er ikke selve klipningen som gør, at hunden fryser, men derimod vask af pelsen. Når man vasker hunden, så fjerner man al hudfedtet som forhindrer hunden i at fryse.
Men inden for 48 timer vil næsten hele hundens naturlige fedtlag være gendannet.
Hunden fryser ikke efter en ganske almindelig klip. Den fryser efter nedklip eller, hvis hunden er meget filtret, eller har meget usoigneret pels.

Min hund fryser – hvad gør jeg?

Ja det er rigtigt, at hunden fryser om vinteren. Det skyldes nu ikke en klipning, men snarere fordi vi i dag har hundene på en anden måde end tidligere. Tidligere, var vores huse ikke så varme og hunden lå ofte i et koldt bryggers eller udendørs. Vi havde også andre hunderacer i hjemmet (terrier samt brugshunde). Netop disse hunde har en helt anden pelstype og sætter uld i de kolde måneder. Du skal pleje din hunds pels om vinteren, hvad end du har en korthåret eller langhåret hund.
Når hunden kommer ind og er fugtig, vil de døde hår på din hund være med til at holde på fugten i pelsen. Det gør, at hunden har svært ved at blive hurtigt tør og varm. Derfor er det vigtigt at børste og få klippet hunden, uanset om den er korthåret eller langhåret. En langhåret hund kan desuden have endnu større problemer med at blive ordentlig tør, hvis den har filtret pels. Hvis din hund er lang tid om at blive tør, kan det resultere i at den bliver forkølet eller får influenza og så kan det have en stor betydning for hundens led.Hvis din hund kommer våd hjem fra gåturen og lægger sig i kurven for at tørre, vil hunden blive meget kold, på grund af fugten og vandet i pelsen. Det kan resultere i ledproblemer i længden, da hunden vil være kold om leddene i lang tid.
Det er derfor vigtigt at man skal huske, at gå til hundefrisøren med hunden, også om vinteren.
Skulle du fryse på din hunds vegne, så køb et lækkert dækken til den.. Der findes utrolig mange fine af slagsen. Der findes i dag mange forskellige frakker både i stof, strik og neopren samt vandtætte, vindtætte og varme.

Håber at du har fået lidt viden omkring hvad der sker, og kan ske når din hund er filtret.!!

Skriv til mig